K. SOC. Maria-ter-Heide

Officiële website van de vrouwenvoetbalafdeling van Brasschaat

Maria-ter-Heide B     7-0     Grobbendonk


Pers 5 | Pers 4 | Pers 3 | Pers 2 | Pers 1  | Foto's  |  Wedstrijdfiche 


31 januari 2015


Start van het jaar


Weetjes voorafEerste weetje vooraf: Als u al eens een stukje (ik beloof het deze keer wordt het terug een stukje en geen stuk) van mij gelezen heeft, weet u ondertussen dat ik graag een woord gebruik dat nog niet in de ‘van Dale’ staat maar dat om een of andere hersenkronkel volgens mij toch nuttig is in het verhaal dat ik wil beschrijven.

Mijn recente belangstelling voor zo’n woorden kreeg half december zijn jaarlijkse boost met de verkiezing van het woord van het jaar. Dat zijn recente nieuwe woorden die dat jaar ongelooflijk veel gebezigd en populair werden. In België werd dit ‘flitsmarathon’ (politieactie waarbij heel de dag actief geflitst wordt, u kent dat misschien maar al te goed), in Nederland ging men voor het schitterende ‘dagobertducktaks’ (speciale belasting geheven over het vermogen van superrijken met mooie verwijzing naar Oom Dagobert Duck, de superrijke (maar eerder gierige) nonkel uit Schotland van Kwik, Kwek en Kwak en van de beroemdste eend (naast de rijdende) Donald Duck). Zeker een aanrader om ‘Woord van het jaar’ eens te googlen, er zijn echte leuke woorden bij.


Tweede weetje vooraf: Soms als papa van een voetbaldochter, ploegafgevaardigde en journalist van een vrouwenvoetbalploeg en vooral supporter van het vrouwenvoetbal stoor ik me wel eens aan de soms toch denigrerende opmerkingen van sommige supporters over de kwaliteit van voetbal dat dames afleveren (alhoewel de trend toch kerende is) en ook aan het feit dat er weinig aandacht is voor het vrouwenvoetbal (alhoewel er nu wel mooie initiatieven zijn van de KBVB om meisjes aan het voetballen te krijgen) en dan begin ik te dromen hoe ikzelf zou kunnen helpen dat er wat meer volk zou komen kijken en er toch heel wat misverstanden uit de wereld geholpen zouden zijn. Toen bedacht ik dat het zou helpen als er iemand een woord lanceert over vrouwenvoetbal dat viraal gaat en de aandacht trekt op een positieve manier. Misschien moeten we daar zelf eens met zijn allen over nadenken. Een aanmoediging is dat er elk jaar in de sportcategorie leuke woorden bijkomen, zoals spiegelsok en spornoseksueel (Ronaldo hoort hier thuis, als je dat nog niet kent, opzoeken maar, zou ik zo zeggen).Derde weetje vooraf : Vrijdag vroeg in mijn bed, want spierpijn en andere ongemakken speelden me parten. Uitslapen en vrijstelling van bankzitten gevraagd en gekregen van de coaches en voor een keer kan ik hoog en droog vanuit het cafetaria journalist spelen. De beleving is anders maar ook wel fijn.
Tijdens de eerste helft : wij delen de lakens uit…


Tja, als ge bij onze dames twee minuten te laat komt en de match ook vijf minuten vroeger begonnen is, dan kun je verschieten van een 2-0 na 7 minuten op het bord. Dat noemen ze een vliegende start en een positieve verrassing. Het meest opvallende is natuurlijk het sneeuwveld waarop er gespeeld wordt. De lijnen zijn vrijgemaakt en de scheidsrechter ziet er geen graten in, dus sneeuwvoetballen maar. 


Dus het begin is van horen zeggen. 


Grobbendonk had geen zin in de match en ze maakten selfies (woord van het jaar in 2013)  van henzelf met het sneeuw/ijsplein of waren het eerder gewone foto’s. In ieder geval heeft Grobbendonk voorbehoud aangetekend tegen de wedstrijd.


Het begin is dramatisch naar het schijnt… voor de tegenstandster vooral. Binnen de 30 seconden wordt één van onze speelsters Mariska onderuitgeschoffeld (die enkel zag er niet mooi uit na de match) en kan ze samen met de rest van haar ‘teammates’ en support(st)ers gelukkig juichen na een  misser van de keepster van Grobbendonk.  Een minuut later staat het 2-0 door Eva op assist van onze assistenkoningin Maya.

Dat noemen ze even de lakens uitdelen.


Ondertussen heb ik mijn zitje aan het raam (lekker warm achter een zonnetje dat extra effect heeft met zijn weerkaatsing op het sneeuwveld) veroverd en alhoewel er wat extra palen in mijn gezichtsveld staan, zie ik een mooi schot van Maya volgend op pas van Delie op de lat uiteenspatten.


We zijn zeker dominanter dan Grobbendonk maar we spelen onze kansen niet genoeg uit of we besluiten te zwak en teveel centraal. Er zijn veel schermutselingduels op het middenveld, ook door de staat van het veld en omdat iedere speelster eerst aan haar evenwicht moet denken en dan pas aan de bal of de actie. Die (sneeuw)bal doet ook anders dan normaal en speelt zijn rol in gemiste passes of controles. Soms stremt die bal, soms lijkt die er rondspetterend vandoor te gaan... Het leidt soms tot een raar voetbalballet maar het is duidelijk dat iedereen er wel rekening mee houdt en het nooit gevaarlijk is of wordt. Het is enkel koud als je op de grond terecht komt.


Even voor rusten legt onze topschutster Delie er nog een enig mooie in de netten. Leggen is niet het juiste woord, het gaat zo. Pas van Sara mooi aanpakken, draaien, ‘vrouw’ (het is vrouwenvoetbal hé) voorbij, mooi hard schot van buiten de backlijn, hoog in doel juist boven de doelwachtsterhanden en juist onder de lat stervend tegen de netten. Ziet u het voor u? Mooi, enig mooi en 3-0 netjes en droogjes op de bordjes. Even later rusten maar.
Rust aan den toogDe mensen aan de toog, hoog en droog (?) zijn het roerend eens dat dit een geruststellende voorsprong moet zijn. Want op zo’n veld, even uitschuiven en je kan een tegendoelpunt zitten hebben. Maar drie doelpunten voor maakt het mogelijk om zo’n uitschuiver vlot te verteren.
De tweede helft : Grobbendonk krijgt van hetzelfde laken een pak…


De angst voor een tegentreffer wordt helemaal overbodig na een paar minuten in de tweede helft na een andere enige mooie goal. Eva pakt de bal op eigen helft mooi aan, gaat haar tegenstandster voorbij, zet de actie verder en kijkt waar Mariska is (van hoog zie je dat mooi), schudt een voorzet uit haar voeten, die 30 meter verder in de loop van Mariska komt en die werkt properkes af.  De vier gaat op het bord.


Beetje later zie ik in de verte T1 Thomas zijn jobdescriptie uitbreiden met een balletdansje met een “aftrekker” (dat woord staat niet in Van Dale met die betekenis, maar een Antwerpenaar gaat wel weten wat ik bedoel) om de zijlijnen sneeuwvrij te houden.


De 5-0 komt van Caroline die een corner van Eva die even de kruin van Delie raakt, mooi afwerkt. Het scorebord slaat een beetje tilt want dat had zo’n uitslag tegen een ploeg op nauwelijks drie punten achter ons niet verwacht (wij ook niet) en die gaat van 4 naar 5 en 6 en komt dan terug naar 5 en 4, om zo nog even door te gaan.

Op het moment dat het scorebord eindelijk juist staat, landt nummer 6 al tegen de netten. Astrid gaat goed in duel, bezorgt de bal aan Paterke die voorzet naar Mariska, vrouw voorbij en mooi binnen schieten.


De 7-0 is ook voor Mariska, na pas van Sara, weer een dribbel en weer mooi binnen geschoten. 
Praat achteraf...


Als je zo goed speelt voor de winterstop met de eerste plaats als gevolg , dan hoop je dat voort te zetten erna.

Nu die winterstop duurde wel langer dan verwacht (een matchke spelen was van 13 december geleden) en dan is het altijd toch een beetje afwachten.

Maar kijk wat een ‘startdijk’ van het jaar! We hebben alleszins het woord van het jaar nog niet gevonden maar onze start mag wel al gezien worden.

Dus blijf ons aanmoedigen en wie weet waar komen we uit…


Pavaho.
  •  Copyright © 2015 -  www.dames-mth.be - Webmaster T1

Wedstrijd gegevensGoals : Mariska Hufkens (4x), Sarah Delie, Eva Wagemakers, Caroline De Beukelaar


Assists : Sara Meeussen (2x), Maya Deltour, Sarah Delie, Stephanie de Pater, Eva Wagemakers